De functionaliteit van een duo rolgordijn

Duo rolgordijnen! Waar pas ik ze toe in huis?

Een duo rolgordijn zie je steeds vaker voor een raam. Het is dan ook één van de meest trendy raamdecoraties van dit moment.  Hoe komt dit en hoe functioneel is een duo rolgordijn eigenlijk?

Duo rolgordijn werking

Om te verklaren waarom duo rolgordijnen zo populair zijn gaan we je eerst uitleggen hoe een duorolgordijn werkt.

 bron: duorolgordijn.eu

Het rolgordijn bestaat uit twee stoflagen. Het stof zelf is ingenieus geweven en bestaat afwisselend uit banen van vitrage (transparant) en dichte banen. De stof hangt aan één zijde vast aan de boven kast.  De andere zijde is bevestigd aan de buis in de kast. Zó ontstaat er een soort lus. In deze lus ligt een ronde buis die als verzwaring dienst doet. Door nu de buis te draaien, rol je het stof omhoog of omlaag en schuift het stof vóór elkaar door.  De dichte en transparante stroken  bewegen dus voor elkaar door waardoor het rolgordijn afwisselend tijdens het rollen doorzichtig en ondoorzichtig wordt.  Je kunt dus het gordijn als het ware ‘open’ zetten of sluiten. Je regelt zo dus heel gemakkelijk de doorkijk naar binnen of buiten, maar houdt ook eenvoudig het zonlicht buiten, indien gewenst.  Een duo rolgordijn heeft dus eigenlijk de functie van vitrage en overgordijn in één.  Je hebt dus in principe geen overgordijnen meer nodig. Let echter wel op dat de akoestiek in huis goed blijft. Zonder gordijnen wil het nogal eens wat holler klinken.

Evolutie duo rolgordijnen

In het begin van deze eeuw is het duo rolgordijn uitgevonden in Zuid Korea. De nog steeds het meest gebruikte stof is het stof van het eerste uur.  Ging een  rolgordijn destijds niet breder dan 200 cm, tegenwoordig zie je al een duo rolgordijn van 280 cm, 300cm, of zelfs 320 cm breed. Dat maakt deze raamdecoratie geschikt voor bijna alle Nederlandse ramen.

Wonen en Woondecoratie

Bij lsdecoratie.nl bloggen we over Woondecoratie. Blijf up to date met de laatst nieuwtjes op het gebied van woondecoratie. Denk aan trendy raambekleding en product besprekingen, Leuke tips om je huis sfeervol aan te kleden of juist om je woning veiliger te maken.  Het inrichten van je huis een hele klus en we willen je met deze site graag ondersteuning bieden zodat je betaalbaar en functionele raamdecoratie kunt vinden op het internet. Kom daarom vaker naar onze site en lees de tips en inspiratie die we je kunnen bieden.